Conclusie openingsrede 2017: 10 actiepunten

1.    Samen met alle gemeenten van de provincie Antwerpen realiseren we het doel van ZERO verkeersslachtoffers. Op 13/3 reiken we de eerste labels zo’n 10 à 15  gemeenten starten met hun traject ZERO.

2.    Provincie Antwerpen telt het grootst aantal kilometers  ’wegen van de toekomst’.

3.    De provincie Antwerpen blijft fietsostradekampioen.

4.    Provincie Antwerpen is CO2-neutraal tegen 2050

5.    Met 1 multimodale mobiliteitskaart voor heel Vlaanderen krijgt u  toegang tot alle soorten van openbaar vervoer: trein, tram, bus, deelauto en fiets. Antwerpen-stad gaf alvast het goede voorbeeld met de Lokale Mobiliteitskaart.

6.    Provincie Antwerpen beschikt over een robuust  platform voor proefprojecten en start-ups zodat de goede initiatieven snel opgepikt worden.

7.    Vlaanderen, breid rekeningrijden uit voor vrachtwagens naar alle wegen en  voer slim rekeningrijden in voor alle gemotoriseerd vervoer. Al weet ik dat deze Raad er geen grote voorstander van is.

8.    Vervang wagenbezit door een performante mobiliteitsdienstverlening.

9.    Federale overheid maak gauw en goed werk van een ambitieuze, moedige en bevlogen visienota over de zelfrijdende wagen. Werk heldere regelgeving uit met oog voor de veilige inzet en het veilige gebruik van land- en luchtdrones.

10.      Europese Commissie en  Europees Parlement: schaf niet alleen de zomertijd af maar voer ook snel de  voertuigregulatie  in, in het raam van de General Safety Regulation review.